Healthy food. Orkiszowe talarki.

15. lipca 2016 Healthy, Wpisy 0
Healthy food. Orkiszowe talarki.

Od czasu pierwszego detoksu trochę już minęło jednak zdrowe przekąski towarzyszą mi niezmiennie jako stały element mojej diety. Zwykle wybieram te, których sposób przyrządzania jest łatwy i nie zajmuje zbyt dużo czasu. A gdy najdzie mnie ochota na coś słodszego…bez problemu sobie z tym radzę. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na moje ulubione ciasteczka, które właśnie wtedy umilają mi takie bez cukrowe chwile. 🙂

Orkiszowe Talarki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 masło (200g)
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru brzozowego (ksylitol) lub cukru kokosowego
  • garść zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować na wysokich obrotach masło, cukier oraz jajka. Do scalonej masy wrzucić przesianą mąkę, szczyptę soli i sodę. Wymieszać całość ręką a następnie dodać płatki owsiane, miód, zmielone orzechy. Rozrobić wszystko i formować na małe płaskie kuleczki. Blaszkę wyłożyć papierem. Piec w piekarniku przez 15-20 minut aż ciasteczka nabiorą pięknego, złocistego koloru.

Ksylitol to mój stały ulubieniec w kuchni, jeden z najlepszych i najzdrowszych zamienników standardowego cukru trzcinowego. Jest idealnym wyjściem dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Cukier kokosowy natomiast podobnie jak ksylitol posiada niższy indeks glikemiczny i ponadto zawiera w sobie: magnez, potas, cynk, żelazo jak i wit. C, B1, B2, B3 oraz B6.

DSC_2668kopia1a2a2

Nie pozostaje mi już nic innego jak życzyć wam Smacznego! W najbliższym czasie przygotuje więcej takich zdrowych przepisów. 🙂 Trzymajcie się i do następnego :*

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o