Jak prawie każde święta, tak i święta Wielkanocne niosą ze sobą masę tradycyjnych, regionalnych potraw które tak bardzo uwielbiamy i przekazujemy z pokolenia na pokolenie. Zamiłowanie do nich przegrywa coraz częściej z przekonaniem że są one niekorzystne dla naszego zdrowia. Szkoda by rezygnować z tych pięknych tradycji, na rzecz diety czy ścisłych zasad żywieniowych. Bo tak naprawdę wcale nie musimy tego robić. Wystarczy trochę pogłówkować, poszukać odpowiednich zamienników, poeksperymentować w kuchni…Więc jeśli myślisz że w święta nie można odżywiać się zdrowo i racjonalnie, jedząc tradycyjne potrawy, udowodnię ci że jesteś w błędzie. Zamieszczam przepis na Babkę Wielkanocną w wersji light.
Bez mąki pszennej oraz cukru. 🙂
Kukurydziana babka wielkanocna:
Składniki:
– mąka kukurydziana (150g).
– ksylitol (110g).
– jajka (6szt.).
– masło (pół kostki).
– jabłko (1szt.).
– proszek do pieczenia (1łyżeczka).
– soda oczyszczona (1yżeczka).
– odrobinka soku z cytryny (według uznania).
– sól (szczypta).
Przygotowanie:
Najpierw jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z ksylitolem na białą puszystą masę (białka na chwilkę odstawiamy na bok). Dodajemy stopniowo mąkę kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie roztopione wcześniej masło, sok z cytryny oraz starte na drobno jabłko. Zostawione wcześniej białko ubijamy osobno na sztywną pianę dodając do niego szczyptę soli. Łączymy delikatnie z ciastem za pomocą łopatki. Przelewamy wszystko do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok.20-30 min. w temperaturze 180 stopni.
Uwaga! Jeśli twój piekarnik zbyt mocno przypieka spód, preferowane będzie obniżenie temperatury do 160 stopni i wydłużenie czasu pieczenia.
Gotową babkę oblałam roztopioną, gorzką czekoladą oraz posypałam płatkami kokosowymi 🙂
Na koniec pozdrawiam wszystkich amatorów zdrowej kuchni i życzę wam Wesołych Świąt !
Happy Easter moi drodzy ! 🙂
No Comments