Menu
Fit przepisy / Lifestyle

BEZ-cukrowa czekolada!

 Idealna na deszczowe dni, gdy pogoda nas nie rozpieszcza…a do tego dietetyczna i bez cukru !

Czas na… BEZ-cukrową czekoladę !

Jakiś czas temu zdecydowałam się ograniczyć cukier a że naszła mnie ochota na czekoladę to znalazłam całkiem fajny przepis na jej zdrową a zarazem bardzo smaczną wersje 🙂

Czekolada bez cukru oraz mleka w proszku i ulepszaczy … niewiarygodne, prawda? A jednak 🙂

A co najważniejsze taki, który nie pozbawia jej cennych składników odżywczych.

Tak więc podaje przepis:

Czekolada bez cukru (3 tabliczki):

Potrzebne składniki:

1/3 szklanki masła orzechowego, ¾ surowego kakao (użyłam Wedel), ksylitol (7-8 łyżek), szklanka oleju kokosowego (najlepiej organiczny), orzechy według uznania (100g)

Przygotowanie:

Olej kokosowy i ksylitol zblenduj razem na dużych obrotach, następnie dorzuć kakao i masło orzechowe. Blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłóż na blaszce i posyp z wierzchu pokruszonymi orzechami. Następnie włóż na 20min do zamrażalki i gotowe 🙂

czekolada2 Uwaga! Jeśli masa jest zbyt gęsta będzie ciężko nam zblendować. Więc albo dolewany odrobinkę gorącej, przygotowanej wody albo używamy w tym celu miksera. Aby uniknąć tego typu sytuacji najlepiej wcześniej doprowadzić do płynnej konsystencji olej kokosowy.

Produkty których użyłam i które polecam:

  • kakao ciemne z Ghany  ”Wedel”
  • olej kokosowy 100% organiczny
  • masło orzechowe ”Sante” / masło orzechowe ”Primavika”
  • Ksylitol ”Zielony Listek”

Smacznego !!!

😉

 

2 komentarze

  • Marta
    22 lutego 2016 at 18:08

    Już wiem co będę robiła w week 🙂 wygląda bardzo smacznie 😛

    Reply
    • admin
      23 lutego 2016 at 08:24

      jest przepyszna także polecam jak najbardziej :)))

      Reply

Leave a Reply