Idealna na deszczowe dni, gdy pogoda nas nie rozpieszcza…a do tego dietetyczna i bez cukru !
Czas na… BEZ-cukrową czekoladę !
Jakiś czas temu zdecydowałam się ograniczyć cukier a że naszła mnie ochota na czekoladę to znalazłam całkiem fajny przepis na jej zdrową a zarazem bardzo smaczną wersje 🙂
Czekolada bez cukru oraz mleka w proszku i ulepszaczy … niewiarygodne, prawda? A jednak 🙂
A co najważniejsze taki, który nie pozbawia jej cennych składników odżywczych.
Tak więc podaje przepis:
Czekolada bez cukru (3 tabliczki):
Potrzebne składniki:
1/3 szklanki masła orzechowego, ¾ surowego kakao (użyłam Wedel), ksylitol (7-8 łyżek), szklanka oleju kokosowego (najlepiej organiczny), orzechy według uznania (100g)
Przygotowanie:
Olej kokosowy i ksylitol zblenduj razem na dużych obrotach, następnie dorzuć kakao i masło orzechowe. Blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłóż na blaszce i posyp z wierzchu pokruszonymi orzechami. Następnie włóż na 20min do zamrażalki i gotowe 🙂
Uwaga! Jeśli masa jest zbyt gęsta będzie ciężko nam zblendować. Więc albo dolewany odrobinkę gorącej, przygotowanej wody albo używamy w tym celu miksera. Aby uniknąć tego typu sytuacji najlepiej wcześniej doprowadzić do płynnej konsystencji olej kokosowy.
Produkty których użyłam i które polecam:
- kakao ciemne z Ghany ”Wedel”
- olej kokosowy 100% organiczny
- masło orzechowe ”Sante” / masło orzechowe ”Primavika”
- Ksylitol ”Zielony Listek”
Smacznego !!!
😉
2 komentarze
Marta
22 lutego 2016 at 18:08Już wiem co będę robiła w week 🙂 wygląda bardzo smacznie 😛
admin
23 lutego 2016 at 08:24jest przepyszna także polecam jak najbardziej :)))