Menu
Fit przepisy / Lifestyle

Healthy food. Orkiszowe talarki.

Od czasu pierwszego detoksu trochę już minęło jednak zdrowe przekąski towarzyszą mi niezmiennie jako stały element mojej diety. Zwykle wybieram te, których sposób przyrządzania jest łatwy i nie zajmuje zbyt dużo czasu. A więc, gdy najdzie mnie ochota na coś słodszego…bez problemu sobie z tym radzę. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na moje ulubione ciasteczka, które właśnie wtedy umilają mi takie bez cukrowe chwile. 🙂

Orkiszowe Talarki

Składniki:

  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • masło (200g)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 4 łyżki cukru brzozowego (ksylitol) lub cukru kokosowego
  • garść zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować na wysokich obrotach masło, cukier oraz jajka. Do scalonej masy wrzucić przesianą mąkę, szczyptę soli i sodę. Wymieszać całość ręką a następnie dodać płatki owsiane, miód, zmielone orzechy. Rozrobić wszystko i formować na małe płaskie kuleczki. Blaszkę wyłożyć papierem. Piec w piekarniku przez 15-20 minut aż ciasteczka nabiorą pięknego, złocistego koloru.

Ksylitol to mój stały ulubieniec w kuchni, jeden z najlepszych i najzdrowszych zamienników standardowego cukru trzcinowego. Jest idealnym wyjściem dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Cukier kokosowy natomiast podobnie jak ksylitol posiada niższy indeks glikemiczny i ponadto zawiera w sobie: magnez, potas, cynk, żelazo jak i witaminy: C, B1, B2, B3 oraz B6.

DSC_2668kopia1a2a2

Nie pozostaje mi już nic innego jak życzyć wam Smacznego! W najbliższym czasie przygotuje więcej takich zdrowych przepisów. 🙂 Trzymajcie się i do następnego :*

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

No Comments

    Leave a Reply