Od czasu pierwszego detoksu trochę już minęło jednak zdrowe przekąski towarzyszą mi niezmiennie jako stały element mojej diety. Zwykle wybieram te, których sposób przyrządzania jest łatwy i nie zajmuje zbyt dużo czasu. A więc, gdy najdzie mnie ochota na coś słodszego…bez problemu sobie z tym radzę. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na moje ulubione ciasteczka, które właśnie wtedy umilają mi takie bez cukrowe chwile. 🙂
Orkiszowe Talarki
Składniki:
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki żytniej
- masło (200g)
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 4 łyżki cukru brzozowego (ksylitol) lub cukru kokosowego
- garść zmielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować na wysokich obrotach masło, cukier oraz jajka. Do scalonej masy wrzucić przesianą mąkę, szczyptę soli i sodę. Wymieszać całość ręką a następnie dodać płatki owsiane, miód, zmielone orzechy. Rozrobić wszystko i formować na małe płaskie kuleczki. Blaszkę wyłożyć papierem. Piec w piekarniku przez 15-20 minut aż ciasteczka nabiorą pięknego, złocistego koloru.
Ksylitol to mój stały ulubieniec w kuchni, jeden z najlepszych i najzdrowszych zamienników standardowego cukru trzcinowego. Jest idealnym wyjściem dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Cukier kokosowy natomiast podobnie jak ksylitol posiada niższy indeks glikemiczny i ponadto zawiera w sobie: magnez, potas, cynk, żelazo jak i witaminy: C, B1, B2, B3 oraz B6.
Nie pozostaje mi już nic innego jak życzyć wam Smacznego! W najbliższym czasie przygotuje więcej takich zdrowych przepisów. 🙂 Trzymajcie się i do następnego :*
No Comments